Νέες παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέα προσκόμματα βάζει η Τουρκία στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με τη NAVTEX  που εξέδωσε για συνέχιση των γεωτρήσεων του πλοίου γεωτρύπανου “Πορθητής” στη Κυπριακή ΑΟΖ. Η  Navtex τίθεται σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου ενώ ο “Πορθητής” (Fatih) θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του σημείου που βρίσκεται τώρα.

Την Κυριακή αναμένεται στη Κύπρο η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για  σε επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί τό καλοκαίρι του 2017 στο Γκραν Μοντανά.

Η Λευκωσία μόλις χθες διαμήνυσε πως δεν νοούνται διαπραγματεύσεις με συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων, κάτι που θεωρεί αυτονόητο και ο ΟΗΕ. Εντός Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί και κοινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία είναι πολύ πιθανό να ναυαγήσει λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Πέραν των παράνομων γεωτρήσεων, σημαντικό πρόβλημα δημιουργούν και οι κινήσεις του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο, με την προσπάθεια για άνοιγμα της κλειστής περιοχής 45 χρόνια μετά τη κατάληψη της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.