Ποια είναι η ασφαλέστερη πόλη στον κόσμο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το Τόκιο ανακηρύχθηκε η ασφαλέστερη πόλη του κόσμου για το 2019, σύμφωνα με το  Economist Intelligence Unit. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Σιγκαπούρη και την τρίτη θέση καταλαμβάνει άλλη μια ιαπωνική μητρόπολη, η Οσάκα, σύμφωνα πάντα με την κατάταξη Safe Cities Index του EIU.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που εξετάστηκαν, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των μεγαλουπόλεων να διαχειρίζονται πολλούς τομείς, από τις υποδομές υγείας, μέχρι τις κλιματικές καταστροφές και τις κυβερνοεπιθέσεις.

Πάντως, οι ίδιες πόλεις είχαν καταλάβει τις τρεις πρώτες θέσεις και σε δύο προηγούμενες έρευνες (Safe Cities Index) του 2015 και του 2017.

Φέτος, η μελέτη των συνολικά 60 πόλεων (η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη ελληνική πόλη δεν αξιολογήθηκαν) που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, είχε ως στόχο να διαπιστώσει την “αστική ανθεκτικότητά” τους, κατά πόσο δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να ανακάμπτουν μετά από κάποιο σοκ.

Την δεκάδα συμπληρώνουν το Σίδνεϊ που βρίσκεται στην πέμπτη θέση, η Σεούλ στην όγδοη και η Μελβούρνη στην 10η.
Το Άμστερνταμ βρίσκεται στην τέταρτη θέση (πρώτη ευρωπαϊκή πόλη) και η Κοπεγχάγη στην όγδοη.

Το Τορόντο του Καναδά βρίσκεται έκτο και ακολουθεί η Ουάσινγκτον, στην έβδομη θέση.

Στον αντίποδα, το Λάγκος της Νιγηρίας, το Καράκας της Βενεζουέλας, η Γιανγκόν της Μιανμάρ, το Καράτσι του Πακιστάν και η Ντάκα του Μπαγκλαντές είναι οι πέντε λιγότερο ασφαλείς πόλεις, σύμφωνα με αυτήν την κατάταξη.

Οι ασφαλέστερες πόλεις έλαβαν υψηλή βαθμολογία σε τομείς σχετικούς με την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, την ύπαρξη ομάδων αφοσιωμένων στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, τις αστυνομικές περιπολίες και τον καλό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις, μολονότι τα πήγαν καλά στον τομέα της υγείας, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, δηλαδή τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλους ψηφιακούς διαύλους χωρίς να φοβούνται ότι θα παραβιαστούν ή θα κλαπούν τα προσωπικά δεδομένα τους. «Το Λονδίνο είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που μπαίνει μέσα στην πρώτη δεκάδα σε αυτήν την κατηγορία», εξήγησε η Ιρένε Μία του Economist Intelligence Unit.