Βρετανία: Βαριές οι συνέπειες του Brexit- Φόβος και ανασφάλεια – Η οικονομία απειλείται

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα “πάνω κάτω” φέρνει  η ορατή πλέον  προοπτική  του  Brexit, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει στοιβάδα αλλαγών σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Βρετανίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Brexit θα φέρει, μεταξύ άλλων,  μεγάλο πλήγμα και στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων  θα μετατραπούν σε έναν εφιάλτη καθυστερήσεων, ακυρώσεων και γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπεται να επηρεαστούν και οι ασφάλειες, οι τραπεζικές χρεώσεις (π.χ. στην χρήση πιστωτικών καρτών, βραδύτερες τραπεζικές διαδικασίες κτλ) και τα τέλη περιαγωγής των κινητών.

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς τη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουν με έγκαιρο σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι θα βάλει «αμέσως» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες όσον αφορά στην εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τελούν υπό επεξεργασίας οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης.

Και μπορεί τα προβλήματα στο σχεδιασμό των διακοπών εκατομμυρίων ανθρώπων να φαντάζουν μικρά έναντι του τεράστιου διακυβεύματος για το εμπόριο, αλλά ο τουρισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων της Βρετανίας παράγει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συντηρεί εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα άτακτο Brexit θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.  Αναμένουν μεγάλη βουτιά στη λίρα, αυξάνοντας έτσι το κόστος των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Το κλίμα ανησυχίας θα επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών με αποτέλεσμα να σφίξουν την στρόφιγγα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Εξάλλου, αμέσως  μόλις αποχωρήσει άτακτα η Βρετανία από την ΕΕ, λόγω του καθεστώτος «τρίτης χώρας» οι εξαγωγές της θα υπόκεινται σε δασμούς από την Ένωση, που θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Την ίδια στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι οι προετοιμασίες για τις άμεσες επιπτώσεις «είναι κολοσσιαίες, εκτεταμένες και φανταστικές», οι ειδικοί κάνουν λόγο ότι η  βρετανική οικονομία μετά από μια δεκαπενταετία θα είναι συρρικνωμένη κατά 9%, απ’ ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ.