Ο Τραμπ δημοσιοποίησε απόρρητη φωτογραφία σε ειρωνικό tweet για το Ιράν!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μια μυστηριώδης έκρηξη σε ένα ιρανικό διαστημικό κέντρο την Πέμπτη δημιούργησε εικασίες ότι η αμερικανική δολιοφθορά και όχι κάποιο ατύχημα, προκάλεσε την τρίτη διαδοχική αποτυχία των προσπαθειών της Τεχεράνης να δείξει ότι θα μπορούσε να θέσει τους δορυφόρους σε τροχιά.

Καθώς οι εικόνες από τους εμπορικούς δορυφόρους άρχισαν να κυκλοφορούν και έδειχναν καπνό σε σημείο εκτόξευσης πυραύλου, ο Πρόεδρος Tραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή ότι εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ένα αναπάντεχο μήνυμα επειδή η ιρανική κυβέρνηση δεν είχε αναγνωρίσει ούτε το ατύχημα, ούτε είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το tweet τελείωσε με μια προφανή ειρωνεία: «Εύχομαι στο Ιράν καλή τύχη και να βρει τι συνέβη».

Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος περιέλαβε επίσης στο tweet μια εικόνα υψηλής ανάλυσης της καταστροφής, θέτοντας αμέσως ερωτήματα σχετικά με το αν είχε αποκαλύψει μια απόρρητη φωτογραφία από την ενημέρωση των υπηρεσιών που είχε, προκειμένου να τρολάρει τους Ιρανούς.

Ο πρόεδρος στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια φωτογραφία και την κυκλοφόρησα, και έχω το απόλυτο δικαίωμα να το κάνω».

Η εφημερίδα New York Times σημειώνει πως η κίνηση του Τραμπ εμπεριέχει τον κίνδυνο να προειδοποιήσει τους αντιπάλους για τις αμερικανικές ικανότητες να κατασκοπεύουν πάνω από ξένο έδαφος.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα παρακολούθησης και ασφάλειας δήλωσαν ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει εκθέσει ένα προηγουμένως άγνωστο επίπεδο ανάλυσης που έχουν επιτύχει οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι.

Το CNBC ανέφερε ότι ένας αξιωματικός της άμυνας επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία συμπεριλήφθηκε στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου της Παρασκευής.

Τα δημοσιεύματα σημειώνουν επίσης πως ο Τραμπ ακολουθεί διαφορετική πολιτική σε τέτοια θέματα σε σχέση με προκατόχους της προεδρίας των ΗΠΑ που υπήρξαν απόλυτα διακριτικοί με ζητήματα πληροφοριών και παρακολούθησης.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1167493371973255170