Οι ΗΠΑ και οι Αφγανοί Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στη Ντόχα του Κατάρ προκειμένου να «προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τα τελευταία σημεία της συμφωνίας» που αναμένεται να επιτρέψει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μετά το πέρας των συνομιλιών, ΗΠΑ και Ταλιμπάν βρίσκονται «Στο όριο σύναψης συμφωνίας» έπειτα από 18 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν, τόνισε επίσης ότι η συμφωνία είχε «σχεδόν οριστικοποιηθεί».
«Βρισκόμαστε στο όριο της σύναψης συμφωνίας που θα μειώσει τη βία και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι Αφγανοί να καθίσουν μαζί γύρω από το τραπέζι και να διαπραγματευθούν τη διαρκή ειρήνη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Χαλιλζάντ μέσω Twitter, μετά την όγδοη και τελευταία ημέρα του έννατου κύκλου των διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του Κατάρ ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος, που θα φθάσει σήμερα στην Καμπούλ, «για διαβουλεύσεις» δεν ξεκαθάρισε εάν έχει στην κατοχή του οριστικοποιημένο κείμενο για να το παρουσιάσει στις αφγανικές αρχές.
«Παρά τη σεναριολογία, δεν έχουμε ακόμη καμία ανακοίνωση να κάνουμε», περιορίστηκε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, διευκρινίζοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος θα συναντηθεί στην Καμπούλ με πολλούς Αφγανούς, αρχής γενομένης με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η αναγγελία της συμφωνίας πάντως δεν θα γίνει πριν ενημερωθούν η αφγανική κυβέρνηση και οι κυριότεροι εταίροι της Ουάσιγκτον και πριν δώσει πράσινο φως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία «θα επιτρέψει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας», στη βάση όχι «τυφλής εμπιστοσύνης» αλλά «συγκεκριμένων δεσμεύσεων που θα αποτελούν αντικείμενο επαλήθευσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Περίπου 13.000 αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν το τρέχον διάστημα στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εισέβαλαν το 2001 για να καταδιώξουν το τζιχαντιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, στο οποίο επιρρίφθηκε η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και για να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί έφθασαν να αριθμούν έως και 98.000 στρατιωτικούς, το 2011.
Εκδηλώνοντας την επιθυμία να γυρίσει τη σελίδα των «πολέμων χωρίς τέλος» και να «ξαναφέρει τ’ αγόρια σπίτι», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αρχίσουν πριν από έναν χρόνο και πλέον απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενο με τους Ταλιμπάν.
We are at the threshold of an agreement that will reduce violence and open the door for Afghans to sit together to negotiate an honorable & sustainable peace and a unified, sovereign Afghanistan that does not threaten the United States, its allies, or any other country.
— U.S. Special Representative Thomas West (@US4AfghanPeace) August 31, 2019