Αναστολή ΦΠΑ και εκπτώσεις φόρου για τα ακίνητα. Και κίνηση-έκπληξη στη ΔΕΘ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που φαίνεται πως θα υπάρχουν στο νέο φορολογικο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπονται εκπτώσεις φόρου στο 40%-50% της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

Όπως δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» σχεδιάζεται μία ακόμα κίνηση- έκπληξη με φορολογικό ενδιαφέρον την οποία θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Στη λίστα των πιθανών μέτρων-έκπληξη, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, περιλαμβάνεται και η παροχή «επιβράβευσης» συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών με τις τράπεζες να έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές πρωτοβουλίες για τους δεύτερους.

Νέες διατάξεις

Στο υπουργείο Οικονομικών οι νέες διατάξεις γράφονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις καθώς στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτέμβρη ή το αργότερο τον Οκτώβρη θα περιλαμβάνεται και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Από την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχουν περάσει πια περισσότερα από πέντε χρόνια και στο μεσοδιάστημα μια σειρά νέων διατάξεων νόμου και ερμηνευτικών εγκυκλίων έχουν δημιουργήσει για μία ακόμα φορά μια χαοτική κατάσταση διάσπαρτων διατάξεων. Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου καθώς και τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος από την πλευρά του ρυθμίζει τη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων και στις νέες του διατάξεις θα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων (χρήση 2019) από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Για το 2020 προβλέπεται μια ακόμα δραστική μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%. Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται ήδη «κλειδωμένες» και ταυτίζονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Όσον αφορά στο αφορολόγητο, αρμόδιες πηγές διαμηνύουν επί του παρόντος «καμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια» υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις για προσαύξηση αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά.