Κίνδυνος για καρκίνο του μαστού η ορμονική θεραπεία για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η χορήγηση ορμονών σε γυναίκες που έχουν τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει  νέα μεγάλη μελέτη, η οποία συνδέει  την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με την  καρκινογένεση στον μαστό.

Πρόκειται για μια αποκάλυψη που αναμένεται να φέρει ανανστάτωση στα εκατομμύρια γυναικών ανά τον κόσμο που υποβάλλονται στην ορμονική θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσο πιο μακροχρόνια είναι η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Μόνο η βραχεία θεραπεία ενός έτους φαίνεται να μην εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι κίνδυνοι δεν εκλείπουν μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Η μελέτη,  εκπονήθηκε από τη διεθνή Συνεργασία Ορμονικών Παραγόντων στον Καρκίνο του Μαστού και δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό  περιοδικό “The Lancet”

Αναλύθηκαν δεδομένα από 58 διεθνείς μελέτες, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 108.000 γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο του μαστού, αφού έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

 Τέλος, καθησυχαστικό εμφανίστηκε το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών, που σε ανακοίνωσή του κάλεσε τις γυναίκες «να μην πανικοβληθούν από τα συμπεράσματα της μελέτης και να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που τους έχει χορηγηθεί, μέχρι να εκδοθούν νέες κλινικές οδηγίες, οι οποίες θα συνιστούν κάτι διαφορετικό».