«Στέλνουμε το μήνυμα πως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας φυλάσσονται διαρκώς και επαρκώς από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και οι διαδικασίες για τους πρόσφυγες για παροχή ασύλου κ.ά. γίνονται πλέον πιο αυστηρές» σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Οι ίδιοι τόνιζαν τη σημασία της απόφασης για αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX, τις ευρωπαϊκές αρχές και με το ΝΑΤΟ.
Τονίζεται ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μπορούν μόνο να ενημερώσουν την πλησιέστερη λιμενική αρχή, σε περίπτωση που αντιληφθούν παράνομη μεταφορά προσφύγων, ώστε να επιληφθεί του συμβάντος.
Σημαντική είναι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών (απλές και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.) καθώς με τον τρόπο αυτό θα γίνεται έγκαιρα ο εντοπισμός λέμβων από τα τουρκικά παράλια.
Επιπλέον εκτός από τον έγκαιρο εντοπισμό των λέμβων στο υπουργείο Ναυτιλίας θεωρούν καίριο και το ζήτημα της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς. Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο περιστατικό με την σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη 13 λέμβων με σχεδόν 550 πρόσφυγες στη Λέσβο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των Ελλήνων λιμενικών να ενημερώσουν τους Τούρκους συναδέλφους τους δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές έλεγαν πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα.