Μικτά πρόσημα στην Ασία μετά την επιβολή των δασμών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μικτά πρόσημα επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά την επιβολή δασμών ΗΠΑ και Κίνας σε εισαγόμενα αγαθά στις δύο χώρες. Την Κυριακή τέθηκαν σε ισχύ, αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 112 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να ανταπαντά με δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ.

Παρολαυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα εντός Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει κανονικά.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, τα οποία επικεντρώνονται στην ανάπτυξη κλάδων όπως οι υποδομές, η τεχνολογία αιχμής και ο  μετασχηματισμός παραδοσιακών βιομηχανιών.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι  μετοχές της εταιρείας σιδηροδρόμων MTR σημειώνουν απώλειες 3,19%, καθώς η υποδομή σε διάφορα σημεία του δικτύου έχει καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων στη χώρα.

Στην Κίνα, εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα ενισχύθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit κινήθηκε στο 50,4, έναντι εκτιμήσεων οικονομικών αναλυτών για 49,8, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters. Το επίπεδο 50 στον συγκεκριμένο δείκτη χωρίζει τα “εδάφη” της επέκτασης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν το σαββατοκύριακο, έδειξαν συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα για τέταρτο συναπτό μήνα τον Αύγουστο.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,44%, στις 20.614 μονάδες. Ο νοτιοκορεατικός KOSPI ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07%, στις 1.969,15 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,77%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται ισχυρά κατά 1,32%, με τον Shenzen σε ακόμη πιο ανοδική τροχιά, στο +2,13%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,16%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έκλεισε με πτώση 0,38%.

Όσον αφορά μεμονωμένες μετοχές, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten ενισχύεται κατά 1,50% στο Τόκιο, ενώ η μετοχή της Mazda Motor υποχωρεί ισχυρά κατά 2,26%.

Πτωτικά κινείται και η SoftBank, στο -1,45%. Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent ενισχύεται κατά 1,79%, ενώ “βουτιά” πραγματοποιούν οι μετοχές της Sino Land (-4,29%) και της Sands China (-2,95%). Κέρδη σημείωσε η μετοχή της Rio Tinto (+1,40%) στην Αυστραλία, ενώ στους χαμένους της ημέρας συγκαταλέγονται οι Woodside Petroleum (-1,12%) και η Oil Search (-1,36%).