Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από την Μυτιλήνη. Οι πρώτοι 640 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο το πλοίο “Καλντέρα Βιστα” με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το υπόλοιπο “κύμα” αναχωρεί με το πλοιο “Άκουα Μπλου” στις 12 το μεσημέρι με προορισμό για τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το Σάββατο, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 1500 άνθρωποι θα μεταφερθούν στον καταυλισμό στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς. .
Η απόφαση αυτή πάρθηκε, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο καταυλισμός της Μόριας, που πλέον έφτασε να έχει 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες.. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του καταυλισμού.
Ιδιαίτερα μέτρα θα ληφθούν για τα ασυνόδευτα παιδιά με τον κ. Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει πως επίκειται άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση.
Τις επόμενες εβδομάδες επίκειται η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.