Στα 17 τρισ. δολάρια παγκοσμίως η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια αγγίζει σήμερα η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η αυξανόμενη μεταβλητότητα των αγορών προσδίδει επιπλέον δύναμη στο πρωτοφανές ράλι των ομολόγων του τρέχοντος έτους, αυξάνοντας το φαινόμενο της φούσκας.

Το 30% των ομολόγων που βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα φέρουν σήμερα αρνητικές αποδόσεις, πράγμα που σημαίνει, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο, ότι οι επενδυτές που αποκτούν χρέος και το διατηρούν μέχρι τη λήξη του είναι σίγουρο ότι θα υποστούν ζημιές.

Ωστόσο, σημειώνει πως οι αγοραστές εξακολουθούν να προτιμούν αυτά τα ομόλογα, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές τους και από τους ευνοϊκούς συντελεστές αντιστάθμισης μεταξύ των νομισμάτων – ή τουλάχιστον για να αποφύγουν μεγαλύτερες ζημιές από μια πιθανή επένδυση κάπου αλλού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η αξία των ομολόγων με αρνητική επίδοση στην Ευρώπη αγγίζει τα 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια (2,3 τρισ. δολάρια στην Γαλλία, 2,1 τρισ. δολάρια στην Γερμανία και 890,6 δισ. δολάρια στην Ισπανία), στις ΗΠΑ τα 332,4 δισεκατομμύρια δολάρια, στην Ασία τα 7,3 δισ. δολάρια και αλλού τα 688 δισ. δολάρια.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι το φαινόμενο των αρνητικών αποδόσεων αυξάνει το φάσμα της φούσκας των ομολόγων, απομακρύνοντας από τα συνταξιοδοτικά ταμεία μια πολύτιμη πηγή εισοδήματος και ενθαρρύνοντας τις πιο ριψοκίνδυνες εταιρείες να υποθηκεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ταυτόχρονα, προσθέτει πως οι τράπεζες πρέπει να καθησυχάσουν τους πολίτες ότι δεν θα ξεκινήσουν ξαφνικά να χρεώνουν τους πελάτες για τις καταθέσεις τους.

Προσθέτει ότι τα ιταλικά ομόλογα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που βοηθούν στην αύξηση αυτού του φαινομένου μετά από που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Τα εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με το Bloomberg, συμβάλλουν επίσης στο φαινόμενο αυτό, με την πρόσφατη πώληση ομολόγων της Siemens AG να καταγράφει την πιο αρνητική απόδοση ιστορικά.