Τραμπ: “Δεν θέλουμε να είμαστε υπηρέτες των Κινέζων” – Στη δίνη του εμπορικού πολέμου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Δεν θέλουμε να είμαστε υπηρέτες των Κινέζων! Αυτή είναι η Αμερικανική Ελευθερία, να αναδιαμορφώσουμε την αλυσίδα προσφοράς. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε τα πάντα από την Κίνα!»: Αυτά τα σχόλια  του Αμερικανού οικονομολόγου Πίτερ Μορίτσι, επικαλέστηκε ο Ντόναλντ Τράμπ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο των δασμών με την Κίνα.

Ο Τραμπ εκτιμά ότι οι δασμοί δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους Αμερικανούς καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση του κινεζικού νομίσματος,

Ο τελευταίος αμερικανικός γύρος δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά τέθηκε σε ισχύ την  Κυριακή, ανεβάζοντας τις τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί για ένδυση, υποδήματα, αθλητικά είδη, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Ο γύρος αυτός των δασμών, που αυξάνονται κατά 5%, από 10% σε 15%, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις – η πρώτη άρχισε ήδη χθες και η δεύτερη θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι νέοι δασμοί έχουν ως στόχο να μειώσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα και  κάλεσε  τις αμερικανικές επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές εκτός της Κίνας.

Οι  υφιστάμενοι δασμοί 25%  που αφορούν σε μία ξεχωριστή κατηγορία κινεζικών εισαγόμενων αγαθών αξίας 200 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν στο 30% από την 1η Οκτωβρίου. Όταν θα εφαρμοστούν και αυτοί οι δασμοί, τότε ουσιαστικά όλα τα κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν δασμούς.

Με τους νέους δασμούς που εφάρμοσε ο Τραμπ, πλήττονται κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων να υπόκεινται πλέον σε δασμούς από τον Ιούλιο του 2018, όταν άρχισε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η απάντηση της Κίνας

Από την πλευρά του, το Πεκίνο επιβάλλει επιπλέον δασμούς 5% ή 10% σε μία κατηγορία 5.078 προϊόντων, αξίας περίπου 75 δισ. δολαρίων ετησίως. Και ο νέος γύρος δασμών από την Κίνα θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις, 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου, και για πρώτη φορά βάζει στη λίστα από χθες το αμερικανικό αργό με επιπλέον δασμούς 5%.

Αμερικανικοί σπόροι σόγιας, που υπόκεινται ήδη σε δασμούς 25%, επιβαρύνονται εφεξής με επιπλέον ποσοστό 5%, ενώ χοιρινό και βοδινό από τις ΗΠΑ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμό 10%.

Η Κίνα εφαρμόζει ήδη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων, σε ποσοστό από 5% έως 25%, συμπεριλαμβανομένων σπόρων σόγιας, και βοδινού, χοιρινού, θαλασσινών, λαχανικών, υγροποιημένου φυσικού αερίου, ουίσκι και αιθανόλης.

Με βάση τις εισαγωγές του 2018, απομένουν πλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας μόλις 10 δισ. δολαρίων που δεν έχουν υποστεί ακόμη δασμούς από την Κίνα και σε αυτά περιλαμβάνονται τα μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την Boeing.