Κυκλώνας Dorian: Σε συναγερμό οι ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο κυκλώνας Dorian υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη και παραμένει πάνω από τις Μπαχάμες συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα περίπου 205 χλμ/ώρα, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο  κυκλώνας  εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνος. Πολλά εκατομμύρια κάτοικοι στην Φλόριντα, την Τζόρτζια και την Νότια Καρολίνα έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις ακτές, από όπου αναμένεται να περάσει ο Dorian  τις προσεχείς ημέρες, και να παραμείνουν στα καταφύγιά τους.

Ο κυκλώνας εξακολουθεί προς το παρόν να βρίσκεται πάνω από το νησί Γκραντ Μπαχάμα και αναμένεται να παραμείνει εκεί για μεγάλο μέρος της σημερινής ημέρας προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές και συνοδευόμενος από “καταστροφικούς” ανέμους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Στις Μπαχάμες, ο κυκλώνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων και  πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις έκανε χθες λόγο για μια “ιστορική τραγωδία“.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η στάθμη των υδάτων φτάνει σε ορισμένα μέρη στο ύψος των στεγών των σπιτιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών και των υπευθύνων του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή, περίπου 13.000 σπίτια ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί από τον κυκλώνα, ο οποίος προκάλεσε “σημαντικές ζημιές” στα νησιά Αμπάκος και Γκραντ Μπαχάμα.

Πηγή: AFP