Μενδώνη: “Το αίτημα δανεισμού των γλυπτών δεν συνιστά αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους,  ξεκαθάρισε με δήλωσή της στον ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι: «Αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν αναιρείται από το άνοιγμα του πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821».

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα κυριότητας, νομής, ή κατοχής», τόνισε, η υπουργός. Διευκρίνισε ότι, η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών, θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου «κάμπτεται», ενώ έως σήμερα είναι «απολύτως αρνητική».

Το Βρετανικό Μουσείο σε απάντηση προς τον κ.Μητσοτάκη, που ζήτησε τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer,  ανέφερε πως κάθε αίτημα για ανταλλαγές ή δανεισμό γίνεται στο ίδιο και  όχι στην βρετανική κυβέρνηση, όμως η κυρία Μενδώνη, σημείωσε πως αυτή είναι σταθερή θέση του Μουσείου και δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση. Όσον αφορά την έκβαση του όλου εγχειρήματος, είπε πως «θα δούμε» καθώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Το επίσημο αίτημα για δανεισμό συντάσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα κατατεθεί στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο ο κ. Μητσοτάκης, προσέθεσε η υπουργός.

Ωστόσο, νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σε δηλώσεις της στα Νέα, υποστήριξε: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».