Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να λάβει το βρετανικό κοινοβούλιο για το μέλλον της χώρας. Αναλυτές μετρούν τις επιπτώσεις του Brexit σε όλα τα πιθανά σενάρια.
Ποια είναι αυτά;

Brexit χωρίς συμφωνία
Οι οικονομικοί κύκλοι φοβούνται πολύ το σενάριο αυτό. Ορατή είναι η κατάρρευση της στερλίνας, η εκτόξευση του πληθωρισμού και η οικονομική ύφεση. Θα συμβεί αυτό το σενάριο, εάν Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Ο φόβος ενισχύεται μπροστά στην επιστροφή των δασμών και στο φάσμα των τραγικών ελλείψεων σε είδη διατροφής, καύσιμα και φάρμακα.
Σημειώνεται ότι ακόμη και όταν θα έχουν αποχωρήσει, οι Βρετανοί θα πρέπει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την μελλοντική τους σχέση και τίποτε δεν θα εμποδίσει τότε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναβάλει στο τραπέζι την περίφημη ρήτρα που αρνείται με όλες του τις δυνάμεις ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Νέα αναβολή

Οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν δεσμευτικό νόμο που αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει και τρίτη αναβολή του Brexit με την παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Η βρετανική αντιπολίτευση, αλλά και οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις, προτίθενται να συνταχθούν σε αυτή την γραμμή, ακόμη και αν ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί να εκδιώξει τους αντάρτες από το Συντηρητικό Κόμμα. Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει αναβολή από τις Βρυξέλλες».

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές πρέπει να δράσουν αστραπιαία, διότι δεν έχουν χρονικό περιθώριο παρά λίγων ημερών να νομοθετήσουν πριν από την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πρόωρες εκλογές

Για να αντιταχθεί στους ελιγμούς της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι βρήκε απάντηση: Την οργάνωση πρόωρων εκλογών, με την ελπίδα της ενίσχυσης της ισχνής του πλειοψηφίας του, η οποία κρέμεται από μία έδρα στην Βουλή των Κοινοτήτων. Το στοίχημα είναι παρακινδυνευμένο.

Η ψηφοφορία των εκλογών θα οριζόταν στις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου που θα κρίνει την τύχη του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, για να προκηρύξει εκλογές, ο πρωθυπουργός χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Ομως, τόσο το Εργατικό Κόμμα, διά στόματος του βουλευτή Τόνι Λόιντ, όσο και οι αντάρτες των Τόρις, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τερέζα Μέι, Φίλιπ Χάμοντ. απέρριψαν σήμερα την ιδέα του καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό και αρνούνται την διεξαγωγή τους πριν από την ψήφιση του νόμου τους για την αναβολή του Brexit.

Βrexit με συμφωνία

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες καταφέρνουν να φθάσουν σε συμφωνία επί του backstop, που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να απαλείψει. Για να γίνει αυτό, το Λονδίνο θα έπρεπε να παρουσιάσει νέες προτάσεις για την αντικατάσταση της ασφαλιστικής δικλείδας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμία προετοιμασία για ένα τέ

Και ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του backstop. Γεγονός που καθιστά το σενάριο αυτό σχεδόν απίθανο.