Προσφυγικό και επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ρούτε(βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επενδύσει, Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη Χάγη για διμερής επαφές, στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του τόνισε ότι: «Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.
“Μιλήσαμε για την ανάγκη μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης του Σέγκεν” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί Ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας” είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.
Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στις δηλώσεις του τόνισε: «Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι. Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Δείτε τις κοινές δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ολλανδίας