Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανάπλαση στο Μάτι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ» η οποία θα έχει ως σκοπό να προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου δράσης για την περιοχή, προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

– Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση.

– Η Εταιρεία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για λόγους αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών.

– Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων, ενώ θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα προβλέπει:

1. Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρης υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ

2. Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι 31-7-2020

3. Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής μέχρι 10-8-2020.

4. Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης, από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

5. Την άμεση ανάθεση (έως 30-10-2019) και ολοκλήρωση (έως 30-6-2020) των απαιτούμενων συμβάσεων για τις προβλεπόμενες δράσεις, οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό.