Τζέφρι Πάιατ: “Δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αποστομωτική απάντηση στις νέες προκλήσεις Ερντογάν, που φωτογραφήθηκε μπροστά σε χάρτη που εμφάνιζε το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κατοχή, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία.
«Δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες» είπε χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ,  εκδηλώνοντας τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα. «Η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Πάιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να επαναφέρει τη θεωρία για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ποζάροντας μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της χώρας του.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε στην τουρκική πλευρά ότι«τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου».