ΑΕΙ: Δείτε ποιες αλλαγές προωθεί η κ. Κεραμέως

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σαρωτικές αλλαγές με απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, αυτονομία των Πανεπιστημίων, δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων, θέσπιση βάσης εισαγωγής και διαγραφές των “αιωνίων” φοιτητών προανήγγειλε για τα ΑΕΙ της χώρας
η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 
Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε με το νέο Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και ενημέρωσε το Προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η κ. Κεραμέως δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της για την παιδεία τονίζει ότι: “Σύντομα ξεκινά δημόσιος διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας όπως απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, η έξοδος των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό , η αυτονομία των Πανεπιστημίων η δημιουργία spin off , η διαχείριση από τις πατέντες που δημιουργούν οι επιστήμονες, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και βέβαια τη θέσπιση βάσης εισαγωγής”.
Παράλληλα όπως ξεκαθαρίζει η υπουργός θα προχωρήσει σε νέο πλαίσιο για την κατάργηση των “αιωνίων φοιτητών” προκειμένου να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κ. Κεραμέως το υπουργείο θα προχωρήσει “στην καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών «ν+2», όπου «ν» τα ελάχιστα έτη φοίτησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος. “Είναι, όμως, εύλογο να προβλεφθούν εξαιρέσεις, π.χ. για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους, τους οποίος θα διερευνήσουμε διεξοδικά. Είναι, επίσης, εύλογο να υπάρξει και ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής” δηλώνει η κ. Κεραμέως.
Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές οι οποίοι θα ξέρουν ότι ξεκινώντας τις σπουδές τους έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τις ολοκληρώσουν