Ανέκαμψε η στερλίνα μετά την ήττα Τζόνσον

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H στερλίνα ανέκαμψε σήμερα, μετά τις εξελίξεις στο βρετανικό κοινοβούλιο και την ήττα του Μπόρις Τζόνσον.Ωστόσο, εκτιμάται ότι  όλα είναι «στον αέρα» καθώς μια ακόμη κρίσιμη μάχη αναμένεται σήμερα στο κοινοβούλιο.

Μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας της χθες κάτω από τα 1,20 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,7% στα 1,2170 δολάρια σήμερα στις 12.50 (ώρα Ελλάδας).

Τα κέρδη αυτά είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος, καθώς η μάχη για το Brexit εισέρχεται σε νέα κρίσιμη φάση.

Η περιορισμένη ενίσχυση της στερλίνας αντανακλά την προσεκτική υποδοχή από τους επενδυτές, δεδομένου ότι η πορεία του Brexit εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαρίσει, με τα πιθανά ενδεχόμενα να κυμαίνονται από μία ταραχώδη έξοδο χωρίς συμφωνία έως την εγκατάλειψη του όλου εγχειρήματος.

Οι εκλογές θα ενίσχυσαν την αβεβαιότητα και θα άνοιγαν μία νέα σειρά σεναρίων, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να πλήξει τη βρετανική λίρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η σημερινή ενίσχυση της στερλίνας θα είναι προσωρινή, αναμένοντας και άλλα εμπόδια για το βρετανικό νόμισμα.

Οι βουλευτές, που έδωσαν χτύπημα  στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να καταθέσουν νομοσχέδιο στη Βουλή σήμερα, επιδιώκοντας να σταματήσουν μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα κινηθεί για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αναμένεται ότι η πρόταση για πρόωρες γενικές εκλογές θα υποβληθεί σήμερα.