Εκεί που μας χρωστούσαν…μας πήραν και τα μάρμαρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Γιώργος Κιβωτός

Mε μία το λιγότερο «φτηνή» (από πλευράς επιχειρημάτων), ανακοίνωση, το Βρετανικό Μουσείο, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στην πρόθεση του Πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι πρώτα θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι τα κλεμμένα μάρμαρα ανήκουν στη Βρετανία και εν συνεχεία να προχωρήσει ο δανεισμός τους.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, να υπενθυμίσει κάποιος στους φίλους Άγγλους, ότι η “ιδιοκτησία κάποιου, δεν δανείζεται”. Δεν μπορεί ο κάτοχος να ζητήσει από τον κλέφτη, να του δανείσει αυτό που του έκλεψε.

Αξίζει τον κόπο η δική μας πλευρά, να επισημάνει στους Βρετανούς, ότι τα κλεμμένα από την Ελλάδα κειμήλια, δεν τα δώρισε ο Έλγιν σε κάποιο μουσείο.

Να θέσει στην προσοχή τους, ότι εκλάπησαν από έναν άνθρωπο που ήταν κρατικός λειουργός καθώς ως πρέσβης που ήταν τον καιρό της κλοπής που διέπραξε, ανήκε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα. Ήταν δηλαδή εκπρόσωπος κράτους και ΟΧΙ μουσείου, αυτός που τα έκλεψε.

Επίσης θα ήταν ώριμο κάποιος να τους θυμίσει ότι ο Έλγιν απέσπασε (όπως μόνο ο ίδιος ισχυρίζεται) φιρμάνι από την Πύλη,”με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια”. Όμως στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.

Η ύπαρξη φιρμανιού αμφισβητείτο όλα αυτά τα χρόνια. Και δικαίως ως απεδείχθη. Διότι οι Βρετανοί ποτέ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο φιρμάνι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 2019 Τούρκοι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε τέτοιο φιρμάνι.

Τα γλυπτά λοιπόν που εκλάπησαν από τον εκπρόσωπο της Βρετανικής Κυβέρνησης, αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου δέκα χρόνια αργότερα, το 1816.

Aς επισημάνει κάποιος στους σύμμαχους Εγγλέζους ότι δεν παραχωρήθηκαν ως μουσειακό είδος, αλλά αποθηκεύτηκαν σε κάποιο χώρο του μουσείου.

Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen η οποία δημιουργήθηκε σε ξεχωριστή αίθουσα του μουσείου, αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μας εξηγήσουν οι Βρετανοί, με ποιου την άδεια το μουσείο προχώρησε αυθαίρετα και τα εξέθεσε ως δικά του εκθέματα; Αυτή η κίνηση χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης και το Βρετανικό Μουσείο, οφείλει να δώσει επαρκείς και σύννομες εξηγήσεις, προκειμένου να πείσει την ελληνική πλευρά αλλά κυρίως τη διεθνή κοινή γνώμη, για την αστήριχτη θέση του και τον έωλο ισχυρισμό του.