Πέτσας: Θετική η δήλωση Λαγκάρντ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε θετική την χθεσινή δήλωση της νέας σιδηράς κυρίας της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, διευκρινίζοντας, ωστόσο,  ότι  εκφράζει τις θέσεις του ΔΝΤ κι όχι της ΕΚΤ.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνται ότι  βάσει των συμφωνηθέντων, η Ελλάδα είναι δεσμευμένη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Ο κ.Πέτσας, υπογράμμισε ότι η  κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω επιστολής που έστειλε προ εβδομάδων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα στις επαφές του με ξένους ηγέτες.

Προσέθεσε πως το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει καλλιέργεια ενός πλαισίου ενισχυμένης ανάπτυξης, με έμφαση την προσέλκυση επενδύσεων, αν και αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος  στους οικονομικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους και κάτω από τους στόχους που είχε θέσει η Κουμουνδούρου.