Financial Times: Οι επιπτώσεις των μαζικών επενδύσεων Airbnb στην Αθήνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αρκετές  Ευρωπαικές πόλεις ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα προσπαθούν να διερευνήσουν με άρθρο τους οι Financial Times.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης «έχει επηρεάσει τις πόλεις στη νότια Ευρώπη και έχει κατηγορηθεί για αύξηση των τιμών των ακινήτων και υπονόμευση της οικονομίας ορισμένων εκ των πολιτιστικών πρωτευουσών με το να προωθεί τον τουρισμό πάνω από όλα».

Οι FT, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πλατφόρμες όπως το Airbnb έχουν φέρει σημαντικές διεθνείς επενδύσεις στις χώρες που από το 2012 ανακάμπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη. «Η Airbnb ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους και, επικαλούμενη δικές της μετρήσεις, έχει προσθέσεις 100 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για το 2ο18.

Την Airbnb πολλοί την είδαν μετά το 2010 ως ευκαιρία για να σώσουν τις περιουσίες τους ειδικά λόγω των υψηλών φόρων λέει ο καθηγητής στο Manchester Metropolitan University, Άρης Καλανδίδης. Πριν από δύο χρόνια, όμως, παρατήρησε μια αλλαγή καθώς «εμφανίστηκαν διεθνείς επενδυτές και άρχιζαν να αγοράζουν χρεωμένα διαμερίσματα από Έλληνες» προσθέτοντας ότι η αγορά έχει αλλάξει και έχει καταλήξει στα χέρια μιας ομάδας επενδυτών που έχουν από 100 έως 1.000 χώρους προς ενοικίαση μέσω Airbnb στην Αθήνα.