Ήπια άνοδο σημείωσαν οι αγορές στην Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες,  στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από το Brexit που συνδέεται με την διπλή ήττα του Μπόρις Τζόνσον και  του κλίματος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας,  όπως έχει διαμορφωθεί.

Η  είδηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου έδωσε ανάσα ανακούφισης στις διεθνείς αγορές που ελπίζουν σε αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Επιπλέον, στην Ιταλία, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Κόντε, δίνει τέλος σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας που είχε ξεκινήσει με την αποχώρηση από την κυβέρνηση του εθνικιστικού δεξιού κόμματος Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία, αφού κατέγραψε απροσδόκητη πτώση  τον Ιούλιο, εν τω μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 κινείται σταθεροποιητικά, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει οριακά κέρδη της τάξης του 0,02%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύεται κατά 0,21%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,18% και ο γαλλικός CAC ενισχύεται οριακά κατά 0,02%.

Σε θετικό έδαφος η ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,06%, τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,18% και τον πορτογαλικό PSI να κερδίζει 0,8%.