«Οχι» και από τη Βουλή των Λόρδων για no deal Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

 

H Βουλή των Λόρδων ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής τη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει την εφαρμογή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να ορίσει νέα ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, ο Μπόρις Τζόνσον καλείται τώρα να αναβάλει το Brexit για τρεις μήνες, σε περίπτωση που δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Δευτέρα θα εγκριθεί οριστικά από την βασίλισσα Ελισάβετ και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση στη Βρετανία έχει καταψηφίσει την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Στην χθεσινή του ομιλία ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ανέφερε πως «προσπαθεί να κάνει το αδύνατο», δηλαδή να εμποδίσει τις εκλογές, για τις οποίες επέμεινε πως θέλει να γίνουν στις 15 Οκτωβρίου και θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Βουλή την Δευτέρα.

Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία, η οποία ενδέχεται να συζητηθεί ξανά την Δευτέρα στην Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, οι Εργατικοί δεν θέλουν να γίνουν οι εκλογές πριν τις 31 Οκτωβρίου, ημέρα που θα πρέπει να αποχωρήσει η Μ. Βρετανία από την Ε.Ε.