Θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες ενόψει Eurogroup

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θετικό για την Ελλάδα ήταν χθες το κλίμα στο EuroWorkingGroup όπου ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού είχε την πρώτη επίσημη επαφή με τους ομολόγους του.

Επιπρόσθετη στήριξη παρείχαν και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δηλαδή η δημόσια τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ότι με βάση τους νέους υπολογισμούς της ΤτΕ δεν προβλέπεται πλέον δημοσιονομικό κενό για το 2019, η πρόβλεψη της ΤτΕ για επιτάχυνση της ανάπτυξης προς το 3%, αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για αλλαγή στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος υπό την προϋπόθεση – βεβαίως – της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων

Ο επόμενος σταθμός είναι η σύνοδος του Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα “αντιμετωπίσει” για πρώτη φορά επισήμως του ομολόγους του αλλά και τους θεσμούς.

Η σύνοδος αν και επί της ουσίας να επικεντρωθεί στη διεθνή κρίση, ωστόσο θα δώσει και την “εντολή” προς τα κλιμάκια των Θεσμών που θα βρίσκονται στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο και το μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Όπως έχει γίνει σαφές όλο το προηγούμενο διάστημα, κομβικό στοιχείο για να “περάσουν” οι δημοσιονομικές θέσεις της κυβέρνησης είναι η πορεία του ΑΕΠ και η ταχύτητα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Ειδικά η επιτάχυνση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στο μέτωπο της απομείωσης των κόκκινων δανείων.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τότε να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο. Πιο πριν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες ετών σε διάφορα πεδία και να δείξει την πρόθεσή της για παρεμβάσεις επιτάχυνσης του ΑΕΠ.