Το νέο Πανεπιστήμιο που προτείνει το υπουργείο Παιδείας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ περιλαμβάνονται στην επιστολή-πρόταση που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στους πανεπιστημιακούς.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με επιστολή της στους πρυτάνεις αναλύει τις αλλαγές που θα πρέπει να λάβουν χώρα στα πανεπιστήμια. Στην επιστολή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του αρμόδιου υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη ζητείται η γνώμη των πανεπιστημιακών για τις αλλαγές , αλλά και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να προχωρήσει στην δημιουργία νόμου έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τα όσα προτείνονται:

-Μπαίνει τέλος στους αιώνιους φοιτητές με την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).
-Εισάγεται η καθιέρωση ελάχιστης  βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και ο ρόλος των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων.
-Προωθείται η σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης.
-Δρομολογούνται πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες του Υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός.
-Διευρεύνεται η δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
-Απελευθερώνονται τα  Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
-Προωθείται η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
-Ενισχύεται ο θεσμός  της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

«Ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων, καθώς και δημιουργία των κατάλληλων εκείνων θεσμών, μηχανισμών και κινήτρων που θα εμπεδώσουν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πιο σύγχρονα και εξωστρεφή, αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Απώτερος σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναδεικνύοντάς το σε εκπαιδευτικό κόμβο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η υπουργός παιδείας στην επιστολή προς τα ΑΕΙ.

«Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς. Διότι η σχετική γνώση και εμπειρία σας είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πολύτιμη. Αλλά και διότι το νέο σχέδιο νόμου είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν εφαρμόσιμες και πρακτικές λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο σας» καταλήγει.