Κυπριακό: Με άδεια χέρια αναχώρησε η Τζέιν Χολ Λουτ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Χωρίς να καταστεί εφικτή συμφωνία επί των όρων αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναχώρησε από την Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Παρά τις συνεχείς χωριστές συναντήσεις των τελευταίων έξι ημερών, η Αμερικανίδα διπλωμάτης, αναχώρησε από το νησί χωρίς την συνομολόγηση εγγράφου και πλέον, εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση της αξιωματούχου του ΟΗΕ στο νησί, αυτή την φορά και με τους δύο ηγέτες, σε μια κοινωνικού χαρακτήρα δεξίωση. Στη διάρκεια της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος, έκανε τις πρώτες της δηλώσεις από όταν ανέλαβε καθήκοντα στην Κύπρο, τονίζοντας πως η διαδικασία θα συνεχιστεί. Για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αλλά και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τόνισε πως η προσπάθεια για τους όρους αναφοράς δεν ολοκληρώθηκε.

Οι δύο ηγέτες ερωτήθηκαν και για τα επόμενα βήματα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να σημειώνει πως αυτό θα το αποφασίσει η κ. Λουτ, και τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει θετικός για μια τριμερή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά, με την τύχη της διαδικασίας για το Κυπριακό να εξαρτάται από την Τζέιν Χολ Λούτ και τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Πάντως, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Λουτ θα έχει επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος, σε επίπεδο όρων αναφοράς στα ζητήματα γύρω από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς μεταξύ των πλευρών και του Αντόνιο Γκουτέρες, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι για την ώρα τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα φτάνει στην κατεχόμενη Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναμένεται να ενημερωθεί από τον τουρκοκύπριο ηγέτη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Τζέιν Χολ Λουτ.

Πηγή: DW