Π. Ξενόκωστας: Σπάει ρεκόρ το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε την αναγέννηση των ναυπηγείων της Ελλάδας ο επικεφαλής -πρόεδρος και CEO- του ONEX Group​, Πάνος Ξενόκωστας, στη διάρκεια εκδήλωσης στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ανέπτυξε το θέμα «Τοπική Αλλαγή – Παγκόσμιο Αποτύπωμα Νεώριο Σύρου: Ο Άνεμος της Αλλαγής – Μια Νέα Εποχή για τον Τομέα της Ναυπηγοεπισκευής».

Η εκδήλωση, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, είχε στο επίκεντρό της την αναγέννηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, έκανε λόγο για το «θαύμα της Σύρου». Μίλησε για αναγέννηση του ναυπηγείου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση win-win.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν θέσεις εργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, καλές θέσεις εργασίας, ενώ ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, επισήμανε ότι «θεωρούμε ότι ειδικά το κομμάτι της ποιοτικής ναυτιλίας είναι πολύ σημαντικό».

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόκωστα, το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου κατάφερε στο διάστημα της επαναλειτουργίας του να σπάσει ορισμένα ρεκόρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 106 πλοία είχαν επισκευαστεί κι εξυπηρετηθεί από το ναυπηγείο. Από τον Ιανουάριο του 2019 ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 67 πλοία.  Η δομή εξυπηρετεί πλοία όλων των κατηγοριών, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση πελατολογίου, είπε ο κ. Ξενόκωστας, προσθέτοντας πως διεθνείς και Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο ναυπηγείο.

Στόχος για το 2020 είναι το ναυπηγείο να «πιάσει» 120-150 πλοία σημείωσε ο κ. Ξενόκωστας. Αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, δίνοντας μία «ανάσα» κυρίως στην τοπική κοινωνία κι έχοντας παράλληλα «αποτύπωμα» στο εργασιακό ισοζύγιο, υπογράμμισε πως υπάρχουν 685 θέσεις εργασίας.

«Πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, έγινε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και αναβάθμισης του ναυπηγείου» σημείωσε ο κ. Ξενόκωστας, ενώ σχετικά με τις προβλέψεις για τις εξαγωγές είπε πως αυτές τοποθετούνται περίπου στα 30 εκατομμύρια δολάρια για το 2019.

Για το ναυπηγείο της Ελευσίνας σημείωσε πως «είμαστε σε διαδικασίες συζητήσεων, ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτές θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ