Bloomberg: Ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να πείσει τους δανειστές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως θα θέσει ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στους πιστωτές της χώρας, το τελευταίο σημάδι πως η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης αφήνει πίσω της την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης», μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το κείμενο του Bloomberg αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στην οποία, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το σχέδιο του να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας μειώνοντας τους φόρους στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς και δίνοντας φοροαπαλλαγές σε νοικοκυριά που έχουν χτυπηθεί για χρόνια από τη δημοσιονομική λιτότητα.

«Η οικονομική ατζέντα του Μητσοτάκη έχει κερδίσει την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η επερχόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ο στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρατάει πίσω την ελληνική οικονομία», γράφει το Bloomberg.

Το πρακτορείο επισημαίνει τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού πως «στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Δημιουργείται ήδη θετικό διεθνές περιβάλλον για τη μείωση των στόχων».

«Τα σημάδια πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης είναι αυξανόμενα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της χώρας έπεσε σε τιμή ρεκόρ μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ την Τετάρτη. Τον Αύγουστο οι αρχές ήραν όποιες διατάξεις των capital controls είχαν απομείνει μετά από 4 χρόνια περιορισμών», γράφει το Βloomberg To κείμενο εστιάζει επίσης στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις.

«Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης είπε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Eldorado Gold για μία νέα επένδυση στη Θράκη, ένα πρότζεκτ παρόμοιο με αυτό των Σκουριών στη βόρεια Ελλάδα. Επίσης, τόνισε πως θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου και των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ η διαδικασία για την πώληση του κρατικού μεριδίου 30% στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Επίσης οι δημοσιονομικές προτάσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας περιλαμβάνουν μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% καθώς μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5%. Σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων σχεδιάζονται ακόμα φορολογικά κίνητρα για νέες κατασκευές και ανακαινίσεις παλιών κτιρίων», αναφέρει το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει εδώ και καιρό σε χαμηλότερο πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Οι πιστωτές της χώρας, στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, διαφωνούν για το αν η μείωση του στόχου, ο οποίος υιοθετήθηκε με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Σε αυτή τη διαμάχη, λέει το Bloomberg, πήρε την Τετάρτη θέση η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας πως ο στόχος του 3,5% θα μπορούσε να επανεξεταστεί επειδή «είναι υπερβολικός και θέτει αδικαιολόγητη πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».