ΔΕΘ: Τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης για άσυλο και Εξάρχεια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Δουλεύει ήδη η καταπολέμηση της παρανομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων” απάντησε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της κατάργησης του ασύλου. «Θεωρώ ότι κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις” είπε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ.

«Δώσαμε στην αστυνομία τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ώστε να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα ανομίας, είναι μια πολιτική που πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία. Μια πολιτική που πάντα ισχυριζόμουν ότι δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή. Είναι μια πολιτική κοινής λογικής. ‘Οταν ένα νέο παιδί πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, έχει την απαίτηση να βρει ένα πανεπιστήμιο καθαρό, χωρίς εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς μπαχαλάκηδες. Και το ίδιο ισχύει για τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αστυνομία έκανε επεμβάσεις εντός του προαυλίου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει εμπόρους ναρκωτικών και το παραεμπόριο που είχε γίνει επάγγελμα έξω από την παλιά ΑΣΟΕΕ. Αν δείτε σήμερα την εικόνα, χαίρομαι να το πω, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. Προφανώς και τα πανεπιστήμια έχουν μια ευθύνη να συζητήσουν με την πολιτεία για το πώς θέλουν να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης. Δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που να επιτρέπει στον οποιονδήποτε να μπει στη βιβλιοθήκη του. Η πρόσβαση πρέπει να είναι ελεγχόμενη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα Εξάρχεια

Σε ότι αφορά τα Εξάρχεια, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό. «Αφορά το πώς μια ιστορική γειτονιά θα ξαναβρεί τον ρυθμό, τη ζωή της, θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Ως προς το κατασταλτικό κομμάτι, γίνονται επιχειρήσεις της αστυνομίας όπως παντού. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Αυτό σημαίνει επαναφορά της κανονικότητας, στην Αθήνα και τη χώρα. Είναι κοινός τόπος ότι η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία. Και αυτό δεν είναι κακό, καλό είναι. Για την ασφάλεια των πολιτών είναι. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιμένω σε μεγάλα έργα, όπως το νέο Αρχαιολογικό μουσείο, ως σημείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ως ένα έργο που θα μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να ξαναγίνουν τα Εξάρχεια περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτήρα και όχι άνδρο ανομίας, μπαχαλάκηδων και εμπόρων ναρκωτικών», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.