Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ, οι ερωτήσεις κάλυψαν μεγάλο εύρος θεμάτων. Τέθηκαν πάνω από 50 ερωτήσεις σε μία διάρκεια πάνω από δυόμισι ώρες.
Εργασιακά και την επιδοματική πολιτική
Για τα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Και συμπλήρωσε: «Θα ακούσουμε τους συνδικαλιστικούς φορείς. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι άλλοι για λογαριασμό τους. Δεν θα φύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Υγεία
Σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Προχωράμε σε προσλήψεις στην ειδική αγωγή και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις και στην εκπαίδευση. Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5, μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα. Πρέπει να προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες».
“Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών”
Στην άκρη φαίνεται να βάζει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για την καταστροφική διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Δεν θα κάνω τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών».
“Όταν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς”
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν είναι έτοιμος ο εκλογικός νόμος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Σε ερώτηση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν έχω καμία πρόθεση αν συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος».
«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από το μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου που προβλέπεται στο εκλογικό σύστημα. Δεν βλέπω τον λόγο που ένα σύστημα που παρέχεται από πάρα πολλές χώρες να μην ισχύσει στην Ελλάδα. Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την ομογένεια στις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να σκέφτεται το κόστος της επιστροφής της Ελλάδας για να ψηφίσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μέχρι το τέλος του 2019 το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων
Για το άρθρο, το οποίο δεν πέρασε από την Συνταγματική Αναθεώρηση, και θα επέτρεπε την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «έχω εκφράσει την προσωπική μου στεναχώρια για το ότι το άρθρο 16 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο. Αυτή ήταν η απόφαση της Βουλής, δεν θα είναι αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και αυτό είναι χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Όμως κοιτάμε παραπέρα, ούτως η άλλως, ακόμα και να μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16, η προσοχή μας θα στρεφόταν στα δημόσια πανεπιστήμια».
«Στην εξωστρέφεια τους και στην δυνατότητά τους να γίνουν πόλος έλξης φοιτητών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας ξενόγλωσσα μαθήματα και τμήματα. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, τουλάχιστον σε τομείς που έχει πλεονεκτήματα. Είναι αδιανόητο ένας κινέζος να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα, στα αγγλικά και να μην μπορεί να το κάνει» συμπλήρωσε.
«Η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια» επανέλαβε και κατέληξε πως «να περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου ένα νέο οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο. Για μας θα αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση».
«Όταν κάποιος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη δική μας»
Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια.
Στα πλαίσια παρατήρησης ότι έχει ρίξει τους τόνους κατά της εν λόγω συμφωνίας μετά την εκλογή του, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «έχω επισημάνει σε όλες τις διεθνείς επαφές μου το ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια. Ωστόσο, προσθέτω αυτό που είχα πει προεκλογικά, ότι είναι μια κυρωμένη από τη Βουλή συμφωνία που δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Αυτή τη διαπίστωση είχα κάνει μιλώντας από τη βουλή θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους» συμπλήρωσε.
«Να είστε σίγουροι πως θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» συμπλήρωσε.
«Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία είναι ένα άλμα στο μέλλον. Μίλησα στη χθεσινή ομιλία μου για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων , την ανάγκη να στηρίξουμε το brand. Να κερδίσουμε το στοίχημα της επικοινωνίας. Όταν ο άλλος ακούει Μακεδονία να σκέφτεται τη Μακεδονία μας» εξήγησε.
Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση με τον Ζάεφ, όμως θα τον συναντήσω στο μέλλον σίγουρα».
Η ΔΕΗ
Για το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί αναλυτικά από τον αρμόδιο υπουργό. Κληρονομήσαμε με ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Είναι γνωστό ότι κάποιοι βαρούσαν καμπανάκι για την οικονομική της κατάσταση. Ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα, ενώ κάποιοι άλλοι με ευθύνη επισήμαιναν τους κινδύνους. Αυτό πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης, τόνισε πως «είναι τολμηρό, πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν από λίγο για να σωθεί η επιχείρηση».
Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως «θα πωληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να στηριχτεί η επιχείρηση».
«Θέλω να δω τη ΔΕΗ μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας να κερδίσει το μέλλον και να μπει μπροστάρης στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Να την ξανακάνουμε κερδοφόρα» κατέληξε.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ. «Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση μη συγχέοντας ζητήματα διμερών σχέσεων με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης».
Αναφερόμενος στις απειλές του τούρκου προέδρου για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό.
«Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το ζήτημα του προσφυγικού» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες, είναι καλό να συζητάμε με την Τουρκία».
«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Το προσφυγικό
Για το πρόβλημα του προσφυγικού ανάφερε ότι: «Έθεσα το θέμα στην κυρία Μέρκελ. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες. Παίζεται ένα παιχνίδι, η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία, διότι το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί τελειώνει τέλος του 2019».
Και ακόμη είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό σε σχέση με την προηγούμενη. Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν. Έχουν προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησίων. Υπάρχει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα».
Το πρωτογενές πλεόνασμα
Σε ερώτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική που δέχεται εκ μέρους της αντιπολίτευσης για το εάν έχει παραπέμψει στις καλένδες το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας «το να κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλει τη μνήμη των πολιτών· όλοι θυμόμαστε την περήφανη διαπραγμάτευση και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν διαρκή υπενθύμιση του τι συνέβη τότε».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι συνεπής σε όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά και πως ούτε απεμπολείται ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε αποφεύγει να το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης· το αντίθετο. Όπως είπε: «Ήδη συζητάμε ανεπίσημα» και πρόσθεσε πως έχει αναλύσει στους ξένους ηγέτες και εταίρους το επιχείρημα ότι είναι ξεπερασμένοι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς πλέον τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλά και άρα η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πιο άνετα το χρέος της.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη αξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης και επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει επίσημα τη μείωσή τους, αφού η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη συζητά ανεπίσημα το ζήτημα του πλεονάσματος και τόνισε ότι «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και πως «πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τον χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας για φοροελαφρύνσεις».
Οι τράπεζες και η έλλειψη ρευστότητας
Σε αυτήν τη ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε ότι: «Υιοθετούμε ένα μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαχθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βλέπω τράπεζες οι οποίες προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγοράς. Καλώ τις υπόλοιπες τράπεζες ώστε να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους. Πρέπει να υπάρχει τρόπος και ο συνεπής δανειολήπτης να έχει μια επιβράβευση».
Και η ταινία του Κώστα Γαβρά
Όταν ρωτήθηκε εάν θα δει την νέα ταινία του Κ. Γαβρά για το πρώτο εξάμηνο του 2015, είπε: «Ναι θα την δω. Αν και έχω την αίσθηση πως η ταινία θα είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα να διαβάσει κανείς και άλλα βιβλία για το μέγεθος της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για την διενέργεια εξεταστικής. Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι έγινε τότε. Εκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε. Θα με ενδιέφερε να δω αν στην νέα ταινία του κ. Γαβρά θα εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης».