Του Δημήτρη Θωμά
Ο Ζαλμάι Καλιζάντ, Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, έφτασε στην Καμπούλ πριν από μερικές ημέρες, με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνευτικής «συμφωνίας αρχών».
Από την ημέρα της άφιξης του στο Αφγανιστάν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν είναι καθημερινές, εντείνοντας το κύμα οργής, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι στόχος των επιθέσεων τους είναι ξένες δυνάμεις, όμως στην πραγματικότητα αυτοί που υποφέρουν όλο και περισσότερο είναι οι πολίτες του Αφγανιστάν, τόσο στην Καμπούλ, όσο και στις επαρχίες.
Η νέα συμφωνία βάσει πληροφοριών του BBC περιλαμβάνει μόνον μια κοινή δέσμευση για τη μείωση της βίας, καθώς όπως εξηγεί ανώνυμη αμερικανική διπλωματική πηγή, η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε το επιχείρημα των Ταλιμπάν, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το κύριο διαπραγματευτικό ατού για συνομιλίες στο Αφγανιστάν, που θα ακολουθήσουν τις συνομιλίες στην Αμερική.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν εξοργισμένος επισήμανε στο BBC ότι μια κατάπαυση του πυρός αποτελεί διαπραγματευτικό ατού, και της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συμφωνία που συνήφθη.
Η κυβέρνηση στην Καμπούλ κατηγορεί την αμερικανική διπλωματία ότι χαρίζει βαθμούς νομιμοποίησης στην ηγεσία των Ταλιμπάν, κάτι που ενισχύει όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές την επιθετικότητα τους. Ο σκεπτικισμός της αμερικανικής πλευράς εντείνεται όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, ότι οι δεσμεύσεις των διαπραγματευτών εκ μέρους των Ταλιμπάν που έγιναν στην Ντόχα του Κατάρ, δεν πρόκειται να τηρηθούν επί του εδάφους από τους στρατιωτικούς διοικητές των Ταλιμπάν.
O Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ματαίωσε τις συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν που θα γίνονταν μυστικά στο Καμπ Ντέϊβιντ, όταν παραστρατιωτικοί Ταλιμπάν παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν Αμερικανό στρατιώτη κατά την τελευταία επίθεση τους στην Καμπούλ.
Πηγή των Ταλιμπάν με έδρα την Ντόχα του Κατάρ πληροφόρησε το BBC ότι θα γίνουν εσωτερικές διαβουλεύσεις για την απόφαση της ματαίωσης των συνομιλιών από τον Πρόεδρο Τραμπ. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί επισημαίνει ότι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία θα επιτευχθεί μόνον όταν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, και επαίνεσε τις ειλικρινείς προσπάθειες συμμαχικών χωρών για την επίτευξη ειρήνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη επίθεση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ένας Αμερικανός και ένας Ρουμάνος στρατιώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν σήμερα περιοχές του Αφγανιστάν μεγαλύτερες από την εποχή της αμερικανικής εισβολής το 2001, ενώ ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 3.500 στρατιώτες της συμμαχίας – 2.500 Αμερικανοί , και 32.000 πολίτες του Αφγανιστάν.
Πληροφορίες από BBC & REUTERS