Απειλεί την Ευρώπη ο Ερντογάν με 5,5 εκατ. Σύριους μετανάστες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτόξευσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα της χώρας του προς την Ευρώπη, σε 5,5 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.

«Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας με βάση τη συμφωνία Άγκυρας – Βρυξελλών του 2016.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισ. δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια της Ένωσης είναι «περίπου 3 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτή τη φορά», σχολίασε.

Μετά τις αντίστοιχες απειλές στις οποίες είχε προβεί ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, είχε υπενθυμίσει ότι η Ε.Ε. έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα. Όπως είχε τονίσει, η Ε.Ε. και η Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην βορειοανατολική Συρία, όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι οι κοινές χερσαίες περιπολίες τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου. Ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων που προβλέπεται από την τουρκοαμερικανική συμφωνία αυτή, προκειμένου να συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.