Απόρριψη και από την Ελισάβετ ο Τζόνσον – Η βασίλισσα μπλόκαρε το άτακτο Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την έγκρισή της στη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει το άτακτο Brexit έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, εξέλιξη που ανατρέπει τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για de facto αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εάν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, τότε η ημερομηνία του «διαζυγίου» παρατείνεται κατά τρεις μήνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται τη μία απόρριψη μετά την άλλη, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει και το μεγάλο κύμα διαρροών στο κόμμα του.

Το σχέδιό του για αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την ΕΕ δεν βρίσκει σύμφωνους όχι μόνο τους Εργατικούς αλλά και πολλούς Συντηρητικούς.

Ακόμη και ο αδερφός του Τζο Τζόνσον παραιτήθηκε από το κόμμα των Τόρις, ενώ τα περιθώρια για τον Μπόρις Τζόνσον στενεύουν καθώς η πρόταση του «no deal» έχει απορριφθεί τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων. Την παραίτησή της υπέβαλε και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ρουντ, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ακόμη και η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου εισέπραξε την απόρριψη, οπότε με αγωνία αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του επικεφαλής των Συντηρητικών ο οποίος – προ ημερών – δήλωσε πως προτιμά να πεθάνει παρά να δώσει παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές. Μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει 21 αντάρτες βουλευτές.