Επιχείρηση «Εξάρχεια»: Τα drones της ΕΛ.ΑΣ στον πόλεμο κατά ανομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επιχειρησιακά πλάνα ισχυρών χωρών της Ευρώπης φιλοδοξεί να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ στον πόλεμο που έχει κηρύξει στην ανομία. Έτσι, σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει η χρήση των drones. Μάλιστα για τα δύο ηλεκτροκίνητα drones που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ αναμένεται να εκτιμηθεί αν μπορούν να επιτηρούν από αέρος και τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια.

Η πρόβα τζενεράλε της Θεσσαλονίκης είναι καθοριστική καθώς τα συγκεκριμένα drones διαθέτουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας τα συνδέονται on line με τα κέντρα επιχειρήσεων δίνοντας καθαρή εικόνα από τα σημεία που επιτηρούν έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να «ζουμάρουν» και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ουσιαστικά, βοηθούν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ τα οποία ούτε τόσο χαμηλά μπορούν να πετάξουν ούτε διαθέτουν συστήματα υψηλής ευκρίνειας που απαιτούνται σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων, επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων.

Πρόθεση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επίσης να προμηθευτεί antidrones συστήματα προκειμένου να προστατέψει από αέρος κυβερνητικά κτίρια και πιθανούς στόχους από «εκρηκτικά drones», όμοια με αυτά που διαθέτει ο στρατός. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως πριν λίγες ημέρες έγινε επίδειξη του συγκεκριμένου συστήματος από το Στρατό σε επιτελείς του υπουργείου ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ετέθη επί τάπητος το ζήτημα της αγοράς ενός πλήρους anti-drone συστήματος ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα νέα εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη γενιά των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις από οργανώσεις αναλύουν και μελετούν οι αστυνομίες των δυτικών χωρών σε συνεργασία με το FBI.

Μάλιστα, στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της Eurocop που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, η μετάβαση από τα «οχήματα του θανάτου» που χρησιμοποιούσε το ISIS, στα »εκρηκτικά drones» αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο συζήτησης, από αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους σε θέματα τρομοκρατίας και επιστήμονες που παρακολουθούν τις αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα.