fbpx
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Τρίτη εν συνεχεία συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο

 

Οι ισχυρές απώλειες επιλεγμένων τίτλων στον FTSE 25, αλλά και την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να κρατήσει την ενδοσυνεδριακή ανοδική του αντίδραση οδήγησαν το χρηματιστήριο σε νέες απώλειες με τον Γενικό Δείκτη να  κλείνει με απώλειες 1,05% στις 849,81 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,08%, στις 2.103,82 μονάδες, ενώ στο -1,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.331,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,10% στις 768,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε από το -1,64% έως και το +1,87%.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης αν και κατά διαστήματα η αγορά έδειχνε να ελέγχει απόλυτα τις πιέσεις που εκδηλώνονταν από τις 16:30 και μέχρι το τέλος της κύριας διαπραγμάτευσης οι πωλητές ενέτειναν τις εντολές τους, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τη στήριξη των 849 μονάδων. Στις δημοπρασίες όμως, το θετικό γύρισμα της Alpha Bank επανέφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 849 μονάδες, κρατώντας τη στήριξη για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια προκαλούν έντονες αναταράξεις στην ελληνική αγορά, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα ήθελαν να αφήσουν επισφαλείς θέσεις, πριν ακούσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε για τις συνέπειες περαιτέρω μείωσης του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, σε περίπτωση που η μείωση των επιτοκίων είναι της τάξης των 30 μ.β, το “χτύπημα” στην κερδoφορία (pro forma, μετά φόρων) θα φτάσει το 17%. Εάν η μείωση είναι της τάξης των 20 μ.β, τότε το “χτύπημα” θα φτάσει το 11%. Εάν εφαρμοστεί το “ελβετικό μοντέλο” για το tiering μαζί με μείωση των επιτοκίων κατά 20 μ.β., τότε ο αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί στο 10%.

Παράλληλα, η μεγάλη πίεση σήμερα ήρθε από τη μετοχή της Λάμδα, μετά τις πληροφορίες που θέλουν η εταιρεία να προετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να θωρακιστεί για το μεγάλο έργο του Ελληνικού. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, θα πρέπει να αναμένεται το πλήρες πλάνο της ΕΚΤ την Πέμπτη, προκειμένου η αγορά να λάβει ανάλογα τις θέσεις της. Εντούτοις, σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, αρχής γενομένης με μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο.

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα έκλεισε με απώλειες 8,84%, με την Τέρνα Ενεργειακή και τη ΔΕΗ να κλείνουν στο -4,99% και -4,14% αντίστοιχα. Πτώση 3,94% σημείωσε ο Ελλάκτωρ, με τις Βιοχαλκο, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνουν με απώλειες άνω του 2%. Η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Titan και Jumbo ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, ΟΠΑΠ, Eurobank, Motor Oil, ΟΛΠ, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ, ενώ η Aegean έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Σαράντης κέρδισε 1,23% και η Alpha Bank έκλεισε στο +1,37%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Let’s Ferry