Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο πρώτος Eλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς λαμβάνει θέση αντιπροέδρου και Επιτρόπου για την Προστασία Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, που θα καλύπτει τα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.

“Είμαι πανευτυχής για τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων μας έως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και την επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση ενός λαμπρότερου μέλλοντος για τους νέους μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο την επόμενη πενταετία για να προστατεύσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε τους Ευρωπαίους”, γράφει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τις ανακοινώσεις έκανε η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κάνοντας λόγο για μια νέα δομή, “κομμένη και ραμμένη για αυτά που θέλουμε να πετύχουμε”.

“Θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στη δημοκρατία της Ευρώπης. Αυτή είναι η κοινή μας ευθύνη. Η έννοια της Δημοκρατίας υπερβαίνει τη συμμετοχή στις εκλογές κάθε πέντε χρόνια. Είναι η φωνή των πολιτών που πρέπει να ακούγεται και η ικανότητά τους να συμμετέχουν στον τρόπο με τον οποίο δομείται η κοινωνία”, δήλωσε η von der Leyen.

Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου:

-ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα συντονίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

-η Δανή Margrethe Vestager, η οποία θα συντονίζει την ατζέντα για την ψηφιακή εποχή και θα είναι Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού

-o Λετονός Valdis Dombrovskis, ο οποίος θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη Επιτρόπου, αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

Josep Borrell (Ισπανία, νυν υπουργός Εξωτερικών ): Μια Ισχυρότερη Ευρώπη στον Κόσμο

Věra Jourová (Τσεχική Δημοκρατία, Επίτροπος στην Επιτροπή Juncker): Αξίες και Διαφάνεια

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί μακρόν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

Maroš Šefčovič (Σλοβακία, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Juncker): Διοργανικές σχέσεις και Προβλέψεις

Dubravka Šuica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η Šuica θα ηγείται επίσης, για λογαριασμό της Κομισιόν, των εργασιών στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που ανατέθηκαν είναι τα εξής:

Johannes Hahn (Αυστρία): Προϋπολογισμός και Διοίκηση

Didier Reynders (Βέλγιο): Δικαιοσύνη (συμπεριλαμβανομένου του θέματος του κράτους δικαίου).

Mariya Gabriel (Βουλγαρία): Καινοτομία και Νεολαία

Στέλλα Κυριακίδη (Κύπρος): Υγεία

Kadri Simson (Εσθονία): Ενέργεια

Jutta Urpilainen (Φινλανδία): Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Sylvie Goulard (Γαλλία). Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη γενική διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος

László Trócsányi (Ουγγαρία): Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνση

Phil Hogan (Ιρλανδία): Εμπόριο

Paolo Gentiloni (Ιταλία): Οικονομία

Virginijus Sinkevičius (Λιθουανία): Περιβάλλον και Ωκεανοί

Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο): Απασχόληση

Helena Dalli (Μάλτα): Ισότητα

Janusz Wojciechowski (Πολωνία): Γεωργία

Elisa Ferreira (Πορτογαλία): Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις

Rovana Plumb (Ρουμανία): Μεταφορές

Janez Lenarčič (Σλοβενία): Διαχείριση Κρίσεων

Ylva Johansson (Σουηδία): Εσωτερικές Υποθέσεις

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, μετά και τις ακροάσεις των Επιτρόπων ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Κοινοβουλίου.