Οι τιμές στα προιόντα των σχολικών κυλικείων – Τι απαγορεύεται να πωλείται

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

H Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση, για τα είδη που πρέπει- και που απαγορεύεται- να πωλούν τα κυλικεία των σχολείων, όπως και τις τιμές τους ενόψει της νέας χρονιάς.

Στα κυλικεία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, τα εξής είδη διατίθενται με ανώτατες τιμές + ΦΠΑ:

Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) – 1,10 ευρώ.
Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου) – 1,35 ευρώ.
Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον – 0,40 ευρώ
Τυρόπιτα—σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων – 1,10 ευρώ.
Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου – 0,35 ευρώ.
Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml – 0,95 ευρώ.

Τα κυλικεία των σχολείων απαγορεύεται να πουλάνε ροφήματα καφέ. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον, στα κυλικεία θα πρέπει να υπάρχει τιμοκατάλογος ορατός, που θα αναφέρει τις τιμές των προϊόντων. Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία, τονίζει ακόμη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τέλος, εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης  ενώ οι παραβάτες  θα τιμωρούνται με τα εξής πρόστιμα:

– Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 1.000€
– Για υπέρβαση τιμής, 1.000€ ανά είδος.
– Για έλλειψη είδους, 1.000€ ανά είδος.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνουν για τη μη τήρηση των παραπάνω στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καλώντας τον αριθμό 1520.