11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα που δεν θα σβήσει πότε από τη μνήμη της ανθρωπότητας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, 18 χρόνια πριν, όταν η φρίκη ξεχυνόταν στην καρδιά της Αμερικής, σοκάροντας την υφήλιο. Τρομοκράτες της Αλ Κάιντα κατέλαβαν 4 εμπορικές πτήσεις και σκόρπισαν τον θάνατο. Τα δύο αεροπλάνα καρφώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, το τρίτο στο Πεντάγωνο και το τέταρτο συνετρίβη.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, η σκόνη έπνιξε το Μανχάταν και ο φωτογράφος του Assosiated Press Ρίτσαρντ Ντριου που είχε φτάσει με πολλούς άλλους συναδέλφους του στον τόπο της αποκάλυψης φωτογράφιζε τον «άνδρα που πέφτει», έναν μόνο από τους χιλιάδες αθώους που χάθηκαν από το φρικιαστικό χτύπημα των τρομοκρατών.

Η στιγμή αποτυπώνεται στις τηλεοπτικές κάμερες που έχουν ήδη σπεύσει στο σημείο μετά την πρώτη έκρηξη και η υφήλιος συγκλονίζεται από τα πλάνα της επίθεσης. Οι επόμενες ώρες περνούν βασανιστικά, η κατάρρευση των δίδυμων πύργων μεταδίδεται ζωντανά και κάτω από τα συντρίμμια τους θάβονται ζωντανοί άνθρωποι.

Είναι αυτοί που θα πεθάνουν αργά και βασανιστικά, παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες μέσα τόνους από λιωμένο ατσάλι, γυαλιά και αντικείμενα.

Την ίδια ώρα 370 χιλιόμετρα μακριά, η πτήση 77 της American Airlines έπεφτε στο κτίριο του Πενταγώνου στη Βιρτζίνια στις 9.37 π.μ. και η πτήση 93 της United Airlines συνετρίβη σε ένα χωράφι κοντά στο Shanksville της Πενσυλβανίας στις 10.03 π.μ.

Σήμερα δεκαοχτώ χρόνια μετά παραμένουν ακόμη ανοιχτές οι πληγές κυρίως για τις οικογένειες των περίπου τριών χιλιάδων θυμάτων και οι Αμερικανοί προετοιμάζουν τις ετήσιες εκδηλώσεις στο Ground Zero για να τιμήσουν τα θύματα της τυφλής βίας.