Ινστιτούτο Fraser: Η Ελλάδα μεταξύ Γκάνας & Νότιας Αφρικής στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τη χειρότερη επίδοση όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνεχίζει να έχει η Ελλάδα όσον αφορά στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον κόσμο.

Η χώρα μας καταλαμβάνει την 102η θέση  στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fraser και τα στοιχεία παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Σύμφωμα με τα αποτελέσματα της μελέτης και βάσει των τελευταίων στοιχείων (2017) η χώρα μας καταλαμβάνει την 102η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες και κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στη Νότια Αφρική (101η) και την Γκάνα (103η θέση).

Μάλιστα, σε καθεμία από τις πέντε βασικές υποκατηγορίες του δείκτη η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις 3 χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Σλοβενία, χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κατατάσσεται 35 θέσεις πάνω από τη χώρα μας, στην 67η θέση παγκοσμίως.

Σε σχέση με την περσινή κατάταξη, η χώρα μας υποχώρησε κατά μία θέση παρόλο που το 2017 η ελληνική οικονομία «σημείωσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από 2 χρόνια συρρίκνωσης», σημειώνει το ΚΕΦίΜ.

Οι τέσσερις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος ίδιες με πέρσι, αφού το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία, με τις ΗΠΑ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.

«Όσοι ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο “πολύς νεοφιλελευθερισμός” της, καλά θα κάνουν να δουν τη για μια ακόμη φορά απογοητευτική κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο – στην 102η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στη Γκάνα και τη Νότια Αφρική», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας.