Κάτω από το $1,10 το ευρώ μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό
Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,0992. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα από την 1η Νοεμβρίου.
Εντωμεταξύ, μικρή πτώση σημειώνει το ευρώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,5% από -0,4% προηγουμένως. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,0992.Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία.Η κεντρική τράπεζα υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση καθώς μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης).
Το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδα αρκετά κοντά αλλά κάτω από το 2%, στον ορίζοντα που μπορεί να γίνει πρόβλεψη, και αυτή η εικόνα αντανακλάται σταθερά στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές.
Η προηγούμενη αναφορά στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας έκανε λόγο για διατήρησή τους «τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2020 και σε κάθε περίπτωση όσο χρειαστεί για να εξασφαλιστεί διατηρήσιμη σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο μεσοπρόθεσμα».
Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».