Μικρή πτώση μετά την άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,79% στις 850,55 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 243 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,75%, στις 2.111,83 μονάδες, ενώ στο -0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.333,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 782,24 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στο ισχυρό πακέτο μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τις αγορές τίτλων (QE), που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης της ΕΚΤ η αγορά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θετικό “γύρισμα” των ευρωπαικών αγορών, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, θα πρέπει να δούμε το πλήρες και λεπτομερές πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ προκειμένου να διαπιστώσουμε και τις προεκτάσεις που θα έχει αυτό για τα ελληνικά assets.

Τώρα η αγορά αναμένει το αυριανό Eurogroup, το οποίο σύμφωνα με την SocGen είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Εκεί θα δοθεί και μια πιο σαφής εικόνα για τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προκειμένου να υπολογιστεί το εύρος της επίπτωσης στον προϋπολογισμό του 2020.

Στο ταμπλό η Aegean σημείωσε απώλειες 3,15%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Βιοχαλκο και Φουρλής. Οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Cenergy, ΟΤΕ, Λάμδα, Coca Cola, Titan και ΕΧΑΕ.