Με θετικά σχόλια αποτυπώνει την σημερινή παρουσία στο Eurogroup του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
“Οι επενδυτές επικροτούν το σχέδιο της Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης ως ένα από τα ισχυρότερα σημάδια έως σήμερα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας από την καταστροφή της χρηματοοικονομικής κρίσης” σημειώνει το Bloomberg και εξηγεί ότι χώρα, σύμφωνα άλλωστε με το σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξοικονομήσει περίπου από αυτή την κίνηση, 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.
“Ορισμένα από τα δάνεια της εποχής της κρίσης έχουν επιτόκια πάνω από 5% και η χώρα πλέον μπορεί να εξετάσει φθηνότερες εναλλακτικές με τη νέα, φιλική προς τις επιχειρήσεις, κυβέρνηση”.
Το Bloomberg αναφέρεται επίσης στην πλήρη άρση των capital controls, επισημαίνοντας ότι αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, ενώ σημειώνει ότι η χώρα εμφάνισε τον υψηλότερο μεταποιητικό δείκτη PMI στην Ευρωζώνη – παρά το γεγονός ότι η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό παραμένει στα αρχικά της στάδια.
“Παρά το τεράστιο ράλι αυτό το έτος, αξίζει ακόμα να κρατάς ελληνικό χρέος”, αναφέρει ο Ciaran O’Hagan της Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας. “Οι αποπληρωμές του ΔΝΤ είναι σημάδι ότι συνεχίζει να βελτιώνεται το outlook για την Ελλάδα”.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το χρέος με αρνητικές αποδόσεις έχει ξεπεράσει τα $17 τρισ. Επισημαίνει παράλληλα ότι νωρίτερα φέτος, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές υποχώρησε κάτω από το αντίστοιχο αμερικάνικο.
Παρά την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά, τα χρεόγραφα συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλότερες επιστροφές σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η νέα κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg, αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο τεστ αργότερα αυτό τον μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου των θεσμών στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι βασική του προτεραιότητα είναι να χαμηλώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να διασφαλίσει περιθώρια για τη μείωση των φόρων.
Αν και η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2022, ο πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τον στόχο κοντά στο 2% με έναρξη από το 2021.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, που θα αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου, έχει δηλώσει ότι οι στόχοι αυτοί είναι υπερβολικοί και ασκούν υπερβολική πίεση στην ελληνική οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο αναμένεται να επικαιροποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενσωματώνοντας τα τελευταία στοιχεία για το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η προηγούμενη πρόβλεψη βασίζονταν σε κόστη αναχρηματοδότησης κοντά στο 4,5%. Με τα κόστη αυτά πλέον να είναι πιο κοντά στο 1,5% η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πορεία στο χρέος της ακόμα και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει το πρακτορείο.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά, με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί στο 1,509% για πρώτη φορά την Πέμπτη μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.