Χ.Α: Παρά τις πιέσεις διατηρήθηκαν οι 850 μονάδες όλη την εβδομάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με απώλειες κινήθηκε η εβδομάδα που πέρασε για το χρηματιστήριο παρά τη μικρή άνοδο που σημείωσε ο Γενικός δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 856,99 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 29,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,25%, στις 2.117,11 μονάδες, ενώ στο +0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.342,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 790,94 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,42%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,77%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,97%.

Μπορεί η εβδομάδα να έκλεισε με απώλειες αλλά παρόλο που επί ένα τετραήμερο δοκιμάστηκε η στήριξη των 849-850 μονάδων, οι πωλητές δεν κατάφεραν να την σπάσουν. Και αυτό δημιούργησε προσδοκίες, σε μια αγορά που δείχνει ότι ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό, τόσο στις συναλλαγές της, όσο και στην διαφυγή από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Η βελτίωση του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο συνοδεύτηκε και από τη μεγαλύτερη σαφήνεια που παρείχε η Goldman Sachs για τις επιπτώσεις των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών και κατ’ επέκταση των ελληνικών.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β βάσης μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019 (pro forma, μετά φόρων). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%.

Στο ταμπλό Τέρνα Ενεργειακή και Aegean έκλεισαν με κέρδη 3,63% και 3,38% αντίστοιχα, με τη Cenergy και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο 2,62% και 2,52%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Eurobank, Titan, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική, Φουρλής, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει χωρίς μεταβολή.  Λάμδα, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Βιοχαλκο έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ Σαράντης και Coca Cola ολοκλήρωσαν στο -1,81% και -2,16% αντίστοιχα.