DW για το προσφυγικό: “Εκατοντάδες αφίξεις κάθε ημέρα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο γερμανόφωνος τύπος εστιάζει για μία ακόμη φορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Σε δημοσίευμα με τίτλο “Εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα” η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung (NZZ) επισημαίνει ότι “η εισροή προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίζεται. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής μέσα σε 24 ώρες και μέχρι την Πέμπτη το πρωί 427 άνθρωποι είχαν φτάσει στη Ρόδο, στη Λέσβο και στη Σάμο, στο Ανατολικό Αιγαίο και κατά συνέπεια στην ΕΕ.

Στα κέντρα καταγραφής σε Λέσβο, Χϊο, Σάμο, Λέρο και Κω, που έχουν προδιαγραφές για να δεχθούν περίπου 6.300 ανθρώπους, στοιβάζονται ήδη περισσότεροι από 20.000”. Η εφημερίδα της Ζυρίχης σημειώνει ότι “η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, που ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο, έχει εξαγγείλει ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, θα αποστέλλεται αμέσως πίσω στην Τουρκία”.

Η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι “περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο. Η κρίση θα μπορούσε να οξυνθεί ακόμη περισσότερο, γιατί ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδύνευε η συμφωνία με την ΕΕ (για το προσφυγικό).”

Η εφημεριδα φιλοξενεί δηλώσεις της Ντενίζ Σολ, ερευνήτριας για το προσφυγικό ζήτημα από την Τουρκία, η οποία τον περασμένο Μάιο είχε επισκεφθεί την Κω. Η ίδια υποστηρίζει ότι ένας λόγος για το νέο προσφυγικό κύμα είναι η αυξημένη πίεση απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες στην ίδια την Τουρκία.

Ένας δεύτερος λόγος, επισημαίνει, είναι ότι “οι Αφγανοί πρόσφυγες, που αποτελούν μεγάλο μέρος των νεοαφιχθέντων, δεν βρίσκουν καμία προστασία στην Τουρκία, δεν γίνονται δεκτοί πουθενά. Πρώτα τους εκτόπισαν από το Ιράν, όπου (ήδη) ζουν πολλοί Αφγανοί, τώρα αναζητούν από την Τουρκία τον δρόμο προς την Ευρώπη”. Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, μιλώντας στην εφημερίδα, υπενθυμίζει έναν ακόμη παράγοντα: “τις μάχες στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία προσπαθεί να εκδιώξει τους τελευταίους αντάρτες”.

Αλλάζει ο “τίτλος” του Μαργαρίτη Σχοινά;

Στις Βρυξέλλες εντείνεται η συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά που, σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, φέρει τον τίτλο “Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής” και εστιάζει κυρίως σε θέματα μετανάστευσης. Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς “είναι επαγγελματίας της επικοινωνίας και για τεσσεράμισι χρόνια ήταν Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο 57χρονος (Σχοινάς) αποσιωπά τη διαμφισβητούμενη διατύπωση στο προφίλ του στο Twitter. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρέπει να περάσει στις αρχές Οκτωβρίου από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο επίσημος τίτλος θα αλλάξει πριν ακόμη η φον ντερ Λάιεν προσκληθεί στο Στρασβούργο, την Πέμπτη, προκειμένου να εξηγήσει τα κίνητρά της στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων”.

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει επίσης ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στήριξε τον Σχοινά λέγοντας: “Τον Μαργαρίτη τον γνωρίζω καλά, αυτός ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες που εκπροσωπεί”. Μάλιστα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η διαμφισβητούμενη διατύπωση στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν “θα πρέπει να τροποποιηθεί”.

“Αντι-Γιούνκερ” η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει τη σύγκριση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν και τη διάδοχό του: “Αν μη τι άλλο η φον ντερ Λάϊεν έχει δύο κοινά σημεία με τον προκάτοχό της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Και οι δύο είναι χριστιανοδημοκράτες. Και οι δύο έχουν την ισχυρή πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η σύμφυση και ανάπτυξη της ΕΕ, προκειμένου να επιβιώσει στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.

Αλλά από κει και πέρα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και στη διάδοχό του δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Ο Γιούνκερ, καθολικός από το Λουξεμβούργο, είναι γλεντζές και αυτό του δημιουργεί κάποια προβλήματα στη δημοσιότητα. Μανιώδης καπνιστής, υπέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του από τη φήμη ότι κάθε τόσο πίνει και κανένα ποτηράκι παραπάνω. Αντιθέτως η φον ντερ Λάιεν, προτεστάντισσα από το Ανόβερο, λέγεται ότι διάγει ασκητικό βίο μέχρι αυταπάρνησης. “Πίνει μόνο νερό χωρίς ανθρακικό και το βράδυ τρώει μόνο σαλάτες’, χλευάζει ένας κομματικός φίλος”.