Ενισχύεται η επιρροή Μακρόν – η Ευρώπη σε νέα πορεία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

του Δημήτρη Θωμά

Η ανάδειξη των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξε την ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι επιλογές που έγιναν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊνεν, νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όρισε ως κορυφαίους αξιωματούχους στον εκτελεστικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσωπικότητες που ως φαίνεται θα προωθήσουν τα γαλλικά συμφέροντα, τόσο σε εμπορικό και οικονομικό, όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο.

Το αποτύπωμα της πολιτικής του Προέδρου Μακρόν στην Ένωση είναι όλο και πιο έντονο, την ώρα που, είναι ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα, και ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ της Γερμανίας τελεί υπό αποχώρηση το 2021.

Ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε, τόσο την τοποθέτηση της κυρίας Ντερ Λάϊνεν στην θέση της Προέδρου της Κομισιόν, όσο και αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία διαδέχθηκε στο ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Κομισιόν θέτει τις νομοθετικές προτεραιότητες αλλά και ορίζει τις πρωτοβουλίες νέων πολιτικών της Ένωσης. Η Γαλλίδα Επίτροπος Σιλβί Γκουλάρντ, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς όσο και της Ψηφιακής Εσωτερικής Αγοράς.

Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που επιθυμούσαν την επιβολή φόρου στις πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες, ως δείγμα πολιτικής που ενισχύει την ευρωπαϊκή κυριαρχία, όπως επιθυμεί σφόδρα το Ελιζέ.

Η Γαλλίδα Επίτροπος αναλαμβάνει επίσης τις αρμοδιότητες για την ευρωπαϊκή Άμυνα, την οποία φιλοδοξεί να ενισχύσει η Γαλλία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πολιτική που θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ.

Καθώς η Ευρώπη είναι ανάστατη, τόσο από την άνοδο λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, όσο και από την ενίσχυση της αντιπαλότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η επιλογή των συγκεκριμένων Επιτρόπων στην Κομισιόν, αποτελεί ένα είδος γαλλικής πολιτικής συνταγής που ενισχύει την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εν γένει.

Την εμπορική πολιτική αναλαμβάνει ο Ιρλανδός Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, που συμφωνεί με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη προστασίας των αγροτών στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά από το διεθνή ανταγωνισμό, ενώ τόσο η Γαλλία όσο και η Ολλανδία δεν επιθυμούν την επιβολή αυστηρών συνοριακών ελέγχων, μετά το Brexit.

Η τοποθέτηση του πρώην ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στη θέση του Επιτρόπου με αρμοδιότητα τον Προϋπολογισμό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊνεν δείχνει να συμφωνεί με το γαλλικό επιχείρημα ότι τα γερμανικής εμπνεύσεως αυστηρά όρια επί των ελλειμμάτων και του χρέους, πρέπει να εφαρμοστούν με ευελιξία και πολιτικό ρεαλισμό, όπως επιθυμεί όχι μόνο το Παρίσι, αλλά και άλλες χώρες της Ένωσης.

Πληροφορίες : REUTERS, BLOOMBERG