Η Ελλάδα ζητά σήμερα την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ -Τι κερδίζει

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με το αίτημα  η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, θα παρουσιαστεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο σημερινό Eurogroup.

Θετική εξέλιξη κρίνεται η πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι  να ανάψει το πράσινο φως για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 20 δισ ευρώ,  λίγες ώρες πριν την επίσημη κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για την πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική κίνηση, καθώς ωφελεί την ελληνική πλευρά, αφού θα προκύψει ένα όφελος γύρω στα 75-80 εκατ. ετησίως. Επιπλέον, διασφαλίζεται η διατήρηση ενός θετικού κλίματος για τη χώρα, αφού οι αγορές πλέον λαμβάνουν  το μήνυμα της επαρκούς κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ εξοικονομούνται πόροι, λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι για τη  πρόθεση της κυβέρνησης για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ,  ενώ παράλληλα θα αποστείλει επιστολές- αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι ήταν η αιτία να σημειωθεί ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα τα οποία κινούνται πλέον τα 10ετή γύρω στο 1,5% και τα πενταετή γύρω στο 0,80%, που σημαίνει ότι συμφέρει τη χώρα να δανειστεί από τις αγορές.

Συζήτηση θα γίνει και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το 2021. Σε πρώτη φάση δίνεται μάχη επιχειρημάτων για τον υπολογισμό των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα στον προϋπολογισμό (τώρα πηγαίνουν στη μείωση του χρέους) γεγονός που θα οδηγούσε σε έμμεση μείωση του 3,5% στο 2,9%.