Νέες αποδοκιμασίες κατά Τζόνσον για το κλείσιμο της Βουλής(βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για τρίτη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα Βρετανοί πολίτες αποδοκιμάζουν δημόσια τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων, αν και ο ίδιος εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξος» για μια συμφωνία για το Brexit.

«Γιατί δεν είσαι μαζί τους στο κοινοβούλιο για να ξεμπλέξετε το κουβάρι που δημιούργησες;» του φώναξε ο ακτιβιστής, ενώ ο Τζόνσον πραγματοποιούσε ομιλία σε τοπικούς αξιωματούχους στο Ρόδεραμ σχετικά με την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις πόλεις.

«Θα επιστρέψω με χαρά στο κοινοβούλιο πολύ σύντομα», απάντησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την ομιλία του. Λίγο αργότερα, από σκηνής, είπε ότι ο άνδρας αυτός εκδιώχθηκε, προσθέτοντας ότι «έφυγε πρόωρα, όχι απαραιτήτως από μόνος του».

Τη Δευτέρα, ο Τζόνσον θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία.

«Διαμορφώνεται το περίγραμμα μιας συμφωνίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», είπε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν επίσης και οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, όπως είπε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε κάποιες ιδέες» για μια λύση όσον αφορά τους υγειονομικούς και φυτουγειονομικούς (SPS) ελέγχους στα ζώα και τα ζωικά προϊόντα στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. «Περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των ομάδων θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς. Ωστόσο η Βουλή των Κοινοτήτων με τον νόμο που πέρασε την περασμένη εβδομάδα, απαιτεί από τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκ νέου την αναβολή του Brexit, αν δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.