ΣΥΡΙΖΑ: Zητά τη δημοσιοποίηση του νέου Master Plan του ΟΛΠ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αίτημα για κατάθεση στη Βουλή του νέου Master Plan της ΟΛΠ ΑΕ, ζητά με σχετικό έγγραφό του από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Τομεάρχης Οικονομίας καθώς και οι Βουλευτές Α και Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα από την υποβολή του «νέου» MASTER PLAN από πλευράς της COSCO, το οποίο και αφορά στις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία στο λιμάνι του Πειραιά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την δημοσίευση του εν λόγω σχεδίου και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό αίτημα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει το Κράτος οφείλει να μην απεμπολεί τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό του ρόλο με σκοπό την περιφρούρηση του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται για το λιμάνι οφείλουν να μην επηρεάζουν αρνητικά ή να αποσταθεροποιούν την ομαλή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα, στοχεύοντας στην υλοποίηση της επένδυσης με βάση τους συμβατικούς όρους, βρισκόταν ήδη σε συζητήσεις με την COSCO για το MASTER PLAN, το οποίο υποχρεούτο η εταιρεία να καταθέσει, ώστε να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων, είτε έχουν ήδη εγκριθεί (υποχρεωτικές επενδύσεις: Απόφαση ΕΣΑΛ 19 Φεβρουαρίου 2019), είτε έχουν γίνει αποδεκτές (πρόσθετες επενδύσεις: Απόφαση ΕΣΑΛ 2 Ιουλίου 2019)”.

Τέλος, ζητώντας την πλήρη δημοσιοποίηση του MASTER PLAN καθώς και των σχετικών παραρτημάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος Τομεάρχης Ναυτιλίας, υπενθυμίζουν στην ηγεσία του ΥΝΑΝΠ ότι αποτελεί σαφή όρο στη Σύμβαση Παραχώρησης του Λιμανιού του Πειραιά η διαδικασία διαβούλευσης, τόσο με τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές των παραλιμένιων Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας.

“Μια διαδικασία που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, παρόλο που η ανακοίνωση της κατάθεσης έγινε με περισσές τυμπανοκρουσίες” όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες το αίτημα.